Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krzyż
- Podziękował: 6 razy
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
Cześć! Mam problem z tym zadaniem: Podstawa ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma pole równe \(\displaystyle{ 25\sqrt{3}}\). Oblicz wysokość ściany bocznej tego ostrosłupa, jeśli jego pole powierzchni całkowitej jest siedmiokrotnie większe od pola podstawy.
Zabrałem się za to tak:
\(\displaystyle{ Pc=7 Pp}\)
\(\displaystyle{ Pc=Pp +4 ah \frac{1}{2}}\)
No i układ równań:
\(\displaystyle{ 175 \sqrt{3}=25\sqrt{3} + 4 ah \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ a=\sqrt{25\sqrt{3}}}\)
Nie wiem jak rozbić ten podwójny pierwiastek, aby coś z tego wyrobić
Zabrałem się za to tak:
\(\displaystyle{ Pc=7 Pp}\)
\(\displaystyle{ Pc=Pp +4 ah \frac{1}{2}}\)
No i układ równań:
\(\displaystyle{ 175 \sqrt{3}=25\sqrt{3} + 4 ah \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ a=\sqrt{25\sqrt{3}}}\)
Nie wiem jak rozbić ten podwójny pierwiastek, aby coś z tego wyrobić
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, o 22:07 przez mihu124, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
mihu124 pisze:Cześć! Mam problem z tym zadaniem: Podstawa ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
Trójkątnym kwadratem ?mihu124 pisze:4 ściany boczne, bo podstawa jest kwadratem
Nie odpowiadaj tylko popraw obliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krzyż
- Podziękował: 6 razy
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
Coś mam źle, bo po drodze gubię niewiadomą h:
\(\displaystyle{ 175 \sqrt{3}= 25\sqrt{3} + 3 \frac{50 \sqrt{3}}{h} h}\)
\(\displaystyle{ 175 \sqrt{3}= 25\sqrt{3} + 3 \frac{50 \sqrt{3}}{h} h}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość ściany bocznej
Zatem jej pole to \(\displaystyle{ p_b=0,5ah}\) (a dostaniesz z pola podstawy, bo to trójkąt równoboczny).
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość ściany bocznej
Zatem jej pole to \(\displaystyle{ p_b=0,5ah}\) (a dostaniesz z pola podstawy, bo to trójkąt równoboczny).
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krzyż
- Podziękował: 6 razy
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
A więc:
\(\displaystyle{ 175 \sqrt{3} = 25 \sqrt{3} + 3 \frac{10h}{2}}\)
\(\displaystyle{ 175 \sqrt{3} = 25 \sqrt{3} +15h}\)
\(\displaystyle{ h = 10\sqrt{3}}\)
Chyba tak?
\(\displaystyle{ 175 \sqrt{3} = 25 \sqrt{3} + 3 \frac{10h}{2}}\)
\(\displaystyle{ 175 \sqrt{3} = 25 \sqrt{3} +15h}\)
\(\displaystyle{ h = 10\sqrt{3}}\)
Chyba tak?