Przekroje sześcianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Przekroje sześcianu.
Szcześcian o krawędzi długości 3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i tworzącą z płaszczyzną podstawt kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz pole otrzymanego przekroju dla a) \(\displaystyle{ \alpha=45 st.}\) oraz b) \(\displaystyle{ \alpha = 60 st.}\). Nie mam pomysłu na to zadanie. Nie wiem jak rozysować ten przekrój czy ma to być krójkąt, trapez? W moim odczucuiu zadanie to jest nieco za mało skonkretyznowane. Proszę o wskazówki, razy, pomoc i rozwiązanie .
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Przekroje sześcianu.
Zatem w podpunkcie a będzie tak?:
\(\displaystyle{ P= \frac{d|AC|}{2} \\ d = 3 \sqrt{2} \\ |AC|=3 \\ P= \frac{3 \sqrt{2} \cdot 3 }{2} = \frac{9 \sqrt{2} }{2}}\)
I to się zgadza z odpowiedziami . A w podunkcie b podobno ma nie ma być trójkąt, lecz trapez. Dlaczego?
\(\displaystyle{ P= \frac{d|AC|}{2} \\ d = 3 \sqrt{2} \\ |AC|=3 \\ P= \frac{3 \sqrt{2} \cdot 3 }{2} = \frac{9 \sqrt{2} }{2}}\)
I to się zgadza z odpowiedziami . A w podunkcie b podobno ma nie ma być trójkąt, lecz trapez. Dlaczego?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Przekroje sześcianu.
jezarek pisze: A w podunkcie b podobno ma nie ma być trójkąt, lecz trapez. Dlaczego?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Przekroje sześcianu.
Wiesz ile ma odcinek AB? Jeśli tak to wiesz też ile ma odcinek CG. Popatrz "z góry": trójkąty DEF i HIG są podobne...