Oblicz Pole granastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
grzegorz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Gory
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 53 razy

Oblicz Pole granastosłupa

Post autor: grzegorz87 »

Dany jest graniastosłup prawidłowy prosty trójkątny. Kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej wynosi\(\displaystyle{ \alpha}\) . W podstawe tego graniastosłupa został wpisany okrąg o promieniu \(\displaystyle{ r}\) . Oblicz pole powierzchni i objętość tego graniastosłupa.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Oblicz Pole granastosłupa

Post autor: *Kasia »

Podstawa tego graniastosłupa to trójkąt równoboczny. r to promień okręgu wpisanego czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości tego trójkąta. A wysokość to \(\displaystyle{ \frac{a^{2}\sqrt{3}}{2}}\), gdzie a to długość boku podstawy. I pole podstawy już masz.
ODPOWIEDZ