objetośc i pole walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lena01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 28 kwie 2011, o 21:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin

objetośc i pole walca

Post autor: lena01 »

przekrój osiowy walca jest prostokatem, którego obwód jest równy 56, a długości jego boków pozostają w stosunku 3:4. oblicz objetośc V i Pole całkowite powierzchni całkowitej walca. rozważ dwa przypadki
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

objetośc i pole walca

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ a,b}\)-boki prostokąta

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=56 \\ 3a=4b \end{cases}}\)
II przypadek:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=56 \\ 4a=3b \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ