Bryly obrotowe
Bryly obrotowe
czesc!!!!!!!!!!!!! mam wielki problem:podany jest wzór na powierzchnię całkowitą stożka czyli Pc=(pi)r2+(pi)rL i właśnie muszę wyjaśnić skąd sie bierze to "L"...mam nadzieję ,że ktoś będzie na tyle uprzejmy aby pomóc mi w tym zadaniu...BŁAGAM O POMOC
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Bryly obrotowe
Po rozwinięciu powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem koła o promieniu L.
Pole tego wycinka jest proporcjonalne do kąta rozwarcia a także do długości łuku.
P wyc/ (pi*L^2) = alfa / 360st = łuk/(2*pi*L)
a długość łuku to obwód podstawy stożka
czyli
P/(pi*L^2) = (2*pi*r)/(2*pi*L)
Pole tego wycinka jest proporcjonalne do kąta rozwarcia a także do długości łuku.
P wyc/ (pi*L^2) = alfa / 360st = łuk/(2*pi*L)
a długość łuku to obwód podstawy stożka
czyli
P/(pi*L^2) = (2*pi*r)/(2*pi*L)