Jak zmieni się objętość i pole kuli

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
MissDelightt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 23 paź 2011, o 12:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Jak zmieni się objętość i pole kuli

Post autor: MissDelightt »

Jak zmieni się pole powierzchni i objętość kuli, jeżeli długość jej średnicy zmniejszymy o 25%?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Jak zmieni się objętość i pole kuli

Post autor: kropka+ »

Podstaw do wzorów na pole i objętość \(\displaystyle{ r _{1} = \frac{3}{4}r}\) a potem wyciągnij wnioski.
MissDelightt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 23 paź 2011, o 12:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Jak zmieni się objętość i pole kuli

Post autor: MissDelightt »

No dobrze, ale 0,75 średnicy, a nie promienia. Tak przynajmniej mi się wydaje.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Jak zmieni się objętość i pole kuli

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 2r _{1} = 2 \cdot \frac{3}{4}r}\)

Jakiś wniosek?
ODPOWIEDZ