Czworościan foremny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mionka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 23 paź 2011, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Czworościan foremny

Post autor: mionka2 »

Krawędź czworościanu foremnego \(\displaystyle{ ABCS}\) ma długość \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\) cm. Uzasadnij że łącząc środki krawędzi: \(\displaystyle{ AC, BC, BS}\) i \(\displaystyle{ AS}\), otrzymamy czworokąt o obwodzie \(\displaystyle{ 4 \sqrt{2}}\) cm.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, o 23:10 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Czworościan foremny

Post autor: »

Niech środkiem \(\displaystyle{ BC}\) będzie \(\displaystyle{ K}\), a środkiem \(\displaystyle{ AC}\) będzie \(\displaystyle{ L}\). Jak się mają do siebie odcinki \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ KL}\) w trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\)?

Q.
mionka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 23 paź 2011, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Czworościan foremny

Post autor: mionka2 »

Są równoległe
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Czworościan foremny

Post autor: anna_ »

A co jeszcze wiesz o odcinkach łączących środki boków trójkąta?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Czworościan foremny

Post autor: »

Obserwacja, że są równoległe też jest bardzo przydatna, bowiem skoro obydwa odcinki o końcach w środkach boków są równoległe do boku \(\displaystyle{ AB}\), to są równoległe także do siebie, a zatem leżą w jednej płaszczyźnie. Tak więc czworokąt o którym mowa istotnie jest czworokątem (co nie było oczywiste i wymagało słowa uzasadnienia).

Pozostaje jeszcze pytanie o stosunek długości \(\displaystyle{ AB}\) do \(\displaystyle{ KL}\).

Q.
mionka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 23 paź 2011, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Czworościan foremny

Post autor: mionka2 »

hmm...że długośc KL to połowa długości AB?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Czworościan foremny

Post autor: »

Zgadza się. Widzisz już więc, że wszystkie boki tego czworokąta mają długość \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)?

Q.
mionka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 23 paź 2011, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Czworościan foremny

Post autor: mionka2 »

Tak. Bardzo dziękuje za pomoc:)
ODPOWIEDZ