Ostroslup
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 25 lis 2006, o 14:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
Ostroslup
Objetosc ostroslupa prawidlowego trojkatnego o dlugosci krawedzi podstawy 6cm, jest rowna \(\displaystyle{ 9sqrt{3}}\). Oblicz miare kata nachylenia sciany bocznej tego ostroslupa do plaszczyzny jego podstawy. Czy ktos moglby wyjasnic mi krok po kroku jak zrobic to zadanie??
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Ostroslup
\(\displaystyle{ 9\sqrt{3}=\frac{36\sqrt{3}}{4}{\cdot}H}\)
\(\displaystyle{ H=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{H}{\frac{a\sqrt{3}}{6}}=tg\alpha}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{1}{\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \alpha=30^{o}}\)
\(\displaystyle{ H=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{H}{\frac{a\sqrt{3}}{6}}=tg\alpha}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{1}{\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \alpha=30^{o}}\)