Witam,
ponieważ na zajęciach z biofizyki padło u nas pytanie o wartość steradiana chciałam zapytać czy on rzeczywiście taką posiada.
Z "wikipedi" wynika ze jest to kąt bryłowy o wierzchołku w środku kuli, wycinający z powierzchni tej kuli pole równe kwadratowi jej promienia. więc nie powinien mieć jako takiej wartości liczbowej?
Czy tak?
Pozdrawiam.
Steradian a jego wartość.
- forget-me-not
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 19:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Steradian a jego wartość.
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wymiar_wielkości_fizycznej#Liczby_niemianowane
- forget-me-not
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 19:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 2 razy
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Steradian a jego wartość.
Sprecyzuj o co Ci chodzi i w jaki sposób dochodzisz do tego wniosku.forget-me-not pisze:więc nie powinien mieć jako takiej wartości liczbowej?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Steradian a jego wartość.
Jest możliwe że chodziło o to: tak jak radian stanowi \(\displaystyle{ \frac{1}{2 \pi }}\) pełnego kąta płaskiego,
tak steradian stanowi \(\displaystyle{ \frac{1}{4 \pi }}\) pełnego kąta bryłowego
tak steradian stanowi \(\displaystyle{ \frac{1}{4 \pi }}\) pełnego kąta bryłowego