Walec i objętość?

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
stasiug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin

Walec i objętość?

Post autor: stasiug »

Do budowy kanalizacji stosuje się rury PCV o średnicy zewnętrznej 200mm i grubości 5,9mm. Ile \(\displaystyle{ m^{3}}\) surowca potrzeba do wyprodukowania 100 metrów bieżących takich rur.

Generalnie zawsze mam problemy z zadaniami tekstowymi bo zaczyna mi się wszystko mieszać. A w tym zadaniu jeszcze dochodzi taki wymiar jak grubość, z którym kompletnie nie wiem co robić. Nie mniej jednak spróbowałem rozwiązać zadanie po swojemu:

Dane:

2r = 20cm

s = 5,9mm

H = 100m

Problem:

V = \(\displaystyle{ \pi r^{2}}\)*H

Rozwiązanie:

V = \(\displaystyle{ \pi r^{2}}\)*H

V = \(\displaystyle{ \pi 10^{2}}\)*H

V = 100 * 100 \(\displaystyle{ \pi}\)

V = 10000 * 3

V = 30000 \(\displaystyle{ m^{3}}\)
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

Walec i objętość?

Post autor: Kamil Wyrobek »

Spróbuj obliczyć objętość tak jakby ta rura była pełna. A potem odejmij środek
zaq1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 19 paź 2011, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Walec i objętość?

Post autor: zaq1 »

Dokładnie tak jak kolega wcześniej mówi.
policz:
\(\displaystyle{ V _{1}}\) gdzie \(\displaystyle{ 2r =200mm}\)
\(\displaystyle{ V _{2}}\) gdzie \(\displaystyle{ 2r =194,1mm}\)
później objętość \(\displaystyle{ V _{2}}\)(środek rurki) odejmujesz od \(\displaystyle{ V _{1}}\)(pełna rurka) i masz odpowiedz
ODPOWIEDZ