Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy ze ścianą boczną graniastosłupa kąt
o mierze \(\displaystyle{ 30^{o}}\). Podaj wymiary graniastosłupa, wiedząc, że długość przekątnej jest równa \(\displaystyle{ 8\sqrt{3}}\) cm.
Wymiary graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Wymiary graniastosłupa
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ D=8\sqrt{3}}\) - przekątna graniastosłupa
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2+h^2}}\) - przekątna ściany bocznej
\(\displaystyle{ a}\) policzysz z \(\displaystyle{ \sin30^o= \frac{a}{D}}\)
\(\displaystyle{ h}\) z \(\displaystyle{ \cos30^o= \frac{d}{D}}\)
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ D=8\sqrt{3}}\) - przekątna graniastosłupa
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2+h^2}}\) - przekątna ściany bocznej
\(\displaystyle{ a}\) policzysz z \(\displaystyle{ \sin30^o= \frac{a}{D}}\)
\(\displaystyle{ h}\) z \(\displaystyle{ \cos30^o= \frac{d}{D}}\)