Podaj wzór na objętość opisanej poniżej figury

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Marian Korff

Podaj wzór na objętość opisanej poniżej figury

Post autor: Marian Korff »

Na plaskim terenie miedzy dwoma rownoleglymi odcinkami AB i CD umieszczony jest "most" o ksztalcie wycinka sciany bocznej walca -tj.pasa ,o szerokosci w =AB=CD= 1.2 m opartego brzegami na ww. odcinkach .Odleglosc miedzy punktami(odcinkami) podparcia (tj od odc AB do CD) d=12 m. Maksymalna odleglosc od ziemi ,tj. wyniesienie luku (srodka mostu) h=1.2 m. Na calym "moscie" umieszczona jest struktura ,o pionowych i wzajemnie rownoleglych scianach bocznych (bedaca w istocie rzeczy fragmentem toroidu ) oraz szerokosci 1.2 m i wysokosci 2.4 m.Potrzebny pilnie wzor ogolny , jak tez obliczenie objetosci struktury umieszczonej na moscie.Bede wdzieczny za pomoc jeszcze dzis!!!!!
voytekkon@wp.pl
ODPOWIEDZ