Wie ktoś może jak rozwiązać takie zadanko, bo szukałem wszędzie, siedzę już 3 godzinę i nic ;/
Stosunek długości boków prostokąta o polu 294 cm^2 jest równy 2 : 3. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca, który powstał w wyniku obrotu tego prostokąta wokół krótszego boku.
Objętość i pole walca utworzonego z prostokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 09:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 29 razy
Objętość i pole walca utworzonego z prostokąta.
Wyjdź od tego, że
\(\displaystyle{ a \cdot b = 294}\) i jednocześnie\(\displaystyle{ a = \frac{2}{3}b}\). Dzięki temu obliczysz długości boków, więc będziesz miał promień i wysokość walca, reszta chyba prosta już:)
\(\displaystyle{ a \cdot b = 294}\) i jednocześnie\(\displaystyle{ a = \frac{2}{3}b}\). Dzięki temu obliczysz długości boków, więc będziesz miał promień i wysokość walca, reszta chyba prosta już:)
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
Objętość i pole walca utworzonego z prostokąta.
\(\displaystyle{ 6x ^{2}=294}\) policz x i dalej będziesz miał boki prostokąta i promień podstawy. Reszte podstawić do wzorów