Objętość bryły powstałej przez obrót
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wlkp
Objętość bryły powstałej przez obrót
Długości boków trójkąta prostokątnego są trzema kolejnymi liczbami naturalnymi. Obliczyć objętość bryły powstałej przez obrót tego trójkąta dookoła przeciwprostokątnej.
Wynik powinien być \(\displaystyle{ \frac{48}{5} \pi}\)
a mi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{144}{15} \pi}\)
co robię źle?
wydaje mi się, że coś nie tak z promieniem... może ktoś pomoże?
Wynik powinien być \(\displaystyle{ \frac{48}{5} \pi}\)
a mi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{144}{15} \pi}\)
co robię źle?
wydaje mi się, że coś nie tak z promieniem... może ktoś pomoże?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Objętość bryły powstałej przez obrót
Zgaduję, że zapomniałaś o \(\displaystyle{ \frac 13}\) we wzorze na objętość stożka.karmazynowa pisze:co robię źle?
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wlkp
Objętość bryły powstałej przez obrót
Qń pisze:Zgaduję, że zapomniałaś o \(\displaystyle{ \frac 13}\) we wzorze na objętość stożka.karmazynowa pisze:co robię źle?
Q.
nie, to nie to
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wlkp
Objętość bryły powstałej przez obrót
Wyszedł mi trójkąt prostokątny o bokach 3,4,5. Do tego momentu raczej na pewno jest ok. Dalej starałam się wyliczyć promień
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 3 \cdot 4= \frac{1}{2} \cdot 5 \cdot h}\) z czego \(\displaystyle{ r= \frac{12}{5}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{144}{15} \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 3 \cdot 4= \frac{1}{2} \cdot 5 \cdot h}\) z czego \(\displaystyle{ r= \frac{12}{5}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{144}{15} \pi}\)
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2011, o 15:50 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wlkp
Objętość bryły powstałej przez obrót
Dalej \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot \frac{144}{25} \pi \cdot 5}\)
i wyszło \(\displaystyle{ V= \frac{144}{15} \pi}\)
-- 30 wrz 2011, o 15:26 --
był błąd, poprawiłam
i wyszło \(\displaystyle{ V= \frac{144}{15} \pi}\)
-- 30 wrz 2011, o 15:26 --
był błąd, poprawiłam
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2011, o 15:53 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Objętość bryły powstałej przez obrót
A, no jasne, od początku wynik był poprawny, tylko nieskrócony przez trzy.
Trochę tu było edytowane, więc ciężko się było połapać.
Q.
Trochę tu było edytowane, więc ciężko się było połapać.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 14 wrz 2011, o 18:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wlkp
Objętość bryły powstałej przez obrót
Qń pisze:A, no jasne, od początku wynik był poprawny, tylko nieskrócony przez trzy.
Trochę tu było edytowane, więc ciężko się było połapać.
Q.
rzeczywiście! dziękuję mimo wszystko