Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Risotto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 maja 2010, o 06:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: Risotto »

Nie wiem jak obliczyć wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego do treści zadania:

'Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest o 10 cm dłuższa od przekątnej podstawy i o 4 cm dłuższa od jego krawędzi bocznej. Oblicz wysokość graniastosłupa.'

Tutaj rysunek pomocniczy przygotowany przeze mnie:
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: tatteredspire »

\(\displaystyle{ h^2+k^2=d^2}\)
Risotto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 maja 2010, o 06:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: Risotto »

Czyli
\(\displaystyle{ h^2+k^2=(k+10)^2*(h+4)^2}\) ?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: sushi »

to teraz pomysl co zapisales po prawej stronie
Risotto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 maja 2010, o 06:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: Risotto »

Zapisałem tak bo nadal nie wiem jak to obliczyć z trzech niewiadomych...
A może tak?
\(\displaystyle{ (k+10)^2 + (h+4)^2 = d^2}\) ?
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: tatteredspire »

Napisałeś dwa równania (obok rysunku), ja podałem Ci trzecie. Rozwiąż układ tych trzech równań z trzema niewiadomymi.
Risotto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 maja 2010, o 06:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: Risotto »

Wychodzą mi bzdury z rozwiązania... Jak to prawidłowo obliczyć?
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: tatteredspire »

Rozwiązując układ równań:

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} d=k+10\\d=h+4\\h^2+k^2=d^2 \end{array}}\) (oczywiście długości wszystkich tych odcinków muszą być dodatnie)

Pokaż obliczenia to sprawdzę.
Risotto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 maja 2010, o 06:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: Risotto »

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} d=k+10\\d=h+4\\h^2+k^2=d^2 \end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 10=k+d\\4=h+d\\h^2+k^2=d^2 \end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\ - {\begin{array}{l} 10=k+d\\4=h+d \end{array}}\)

\(\displaystyle{ 6=kh}\)
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: tatteredspire »

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} d=k+10\\d=h+4\\h^2+k^2=d^2 \end{array} \Leftrightarrow \left\{\begin{array}{l} k-h+6=0\\d=h+4\\h^2+k^2=d^2 \end{array} \Leftrightarrow \left\{\begin{array}{l} h-6=k\\d=h+4\\h^2+k^2=d^2 \end{array}}\)

Podstaw do trzeciego równania \(\displaystyle{ h-6}\) za \(\displaystyle{ k}\) oraz \(\displaystyle{ h+4}\) za \(\displaystyle{ d}\) i wyznacz \(\displaystyle{ h}\) (wiedząc, że jest dodatnie).
Risotto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 maja 2010, o 06:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: Risotto »

Rozumiem że po podstawieniu korzysta się ze wzorów skróconego mnożenia? Trzecie równanie takie mi wyszło:
\(\displaystyle{ h^2 + (h-6)^2 = (h+4)^2}\)

\(\displaystyle{ h^2 + (h^2 + 12h - 36) = (h^2 + 8h + 16)}\)
a może
\(\displaystyle{ h^2 + h^2 + 36 = h^2 + 16}\)
?
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: tatteredspire »

Po prostu rozwiąż to równanie kwadratowe - masz gotowe wzory na pierwiastki.
Risotto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 maja 2010, o 06:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: Risotto »

Pierwiastki: -1, 1, 6 i -4.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, o 18:58 przez Risotto, łącznie zmieniany 1 raz.
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: tatteredspire »

To nie są pierwiastki tego równania. Lepiej poczytaj o równaniu kwadratowym.
Risotto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 maja 2010, o 06:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego

Post autor: Risotto »

OK, dzięki za podpowiedzi.
ODPOWIEDZ