Poproszę o pomoc
Romb o boku a i kacie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) obraca się dookoła prostej, do której należy jeden z boków rombu. Oblicz pole powierzchni i objętość powstałej z obrotu bryły.
Nie wiedzieć czemu w polu wychodzi mi raz \(\displaystyle{ \sin ^{2}x}\) a w drugim elemencie sam \(\displaystyle{ \sin x}\). Jaka jest metoda na to zadanie?
Romb obrócony dookoł prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 22:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Romb obrócony dookoł prostej
\(\displaystyle{ 2 \pi \left( a\sin \alpha \right) ^{2} +2 \pi a ^{2} \sin \alpha}\)
Jeden sin kwadrat za dużo według odpowiedzi.
Jeden sin kwadrat za dużo według odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, o 23:03 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 22:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Romb obrócony dookoł prostej
Dla mnie można uznać, że to walec, ale mogę się mylić (oczywiście do obliczeń, a nie z wyglądu)
\(\displaystyle{ r=a\sin \alpha \\
H=a\\
Pc=2Pp+Pb}\)
\(\displaystyle{ r=a\sin \alpha \\
H=a\\
Pc=2Pp+Pb}\)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, o 23:04 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Wiersze rozdzielaj, wpisując: \\
Powód: Poprawa wiadomości. Wiersze rozdzielaj, wpisując: \\
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Romb obrócony dookoł prostej
Do obliczenia pola to nie będzie walec jako taki bo ma ,,wyżłobienie" w kształcie stożka i taką samą ,,wystającą czapeczkę".
Zatem ma trzy ściany :
- dwie to pola boczne stożków
- jedna to pole boczne walca.
[edit] Obrazek :
114356.htm
Zatem ma trzy ściany :
- dwie to pola boczne stożków
- jedna to pole boczne walca.
[edit] Obrazek :
114356.htm