Mam 3 zadania,które dla mnie to poprostu już w tym momencie kosmos.
Zad .1 .2-umieściłem pod linkiempodanym niżej(ze względu że to zadania z rysunkami )
? ... 72926d9dac
Zad.3
Rura ma kształt wydrążonego walca o średnicy zewnętrznej 30 cm i średnicy wewnętrznej 28 cm
Długość rury wynosi 5 m.Oblicz wagę rury,przyjmując że 1 cm sześcienny metalu ,z którego wykonana jest rura,waży 7 kg.Wynik zaokrąglij do pełnych kilogramów.
Inne Bryły Obrotowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Inne Bryły Obrotowe
3)
\(\displaystyle{ \pi r_1^2h-\pi r_2^2 h=\pi15^2\cdot 500-\pi14^2\cdot 500=500\pi(225-196)=14500\pi [cm^3]}\)
Otrzymany wynik (po wstawieniu 3,14 za pi) przemnóż przez 7kg (coś ciężki ten metal jeśli cm� waży 7kg!).
\(\displaystyle{ \pi r_1^2h-\pi r_2^2 h=\pi15^2\cdot 500-\pi14^2\cdot 500=500\pi(225-196)=14500\pi [cm^3]}\)
Otrzymany wynik (po wstawieniu 3,14 za pi) przemnóż przez 7kg (coś ciężki ten metal jeśli cm� waży 7kg!).
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 686
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Inne Bryły Obrotowe
Pole podstawy:
\(\displaystyle{ 225\pi-196\pi=29\pi}\)
5 m = 500 cm
Objętość metalu:
\(\displaystyle{ V=29\pi\cdot500=14500\pi\\14500\pi\cdot7kg\approx318872kg}\)
Wydaje mi się, że to troche dużo jak na 5 metrów metalowej rury, ale jeśli nie pomyliłeś jednostek to się zgadza.
\(\displaystyle{ 225\pi-196\pi=29\pi}\)
5 m = 500 cm
Objętość metalu:
\(\displaystyle{ V=29\pi\cdot500=14500\pi\\14500\pi\cdot7kg\approx318872kg}\)
Wydaje mi się, że to troche dużo jak na 5 metrów metalowej rury, ale jeśli nie pomyliłeś jednostek to się zgadza.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2007, o 19:23 przez Bierut, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Inne Bryły Obrotowe
1)
Maksymalny czas, to opróżnienie jednego ze stożków, którego objętość wynosi:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi r^2 h=\frac{1}{3}\pi 2^2\cdot 5=....}\)
Otrzymany wynik podziel przez 2 - otrzymasz szukany czas.
Maksymalny czas, to opróżnienie jednego ze stożków, którego objętość wynosi:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi r^2 h=\frac{1}{3}\pi 2^2\cdot 5=....}\)
Otrzymany wynik podziel przez 2 - otrzymasz szukany czas.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Inne Bryły Obrotowe
2)
Bryła składa się ze stożka i walca o tych samych podstawach.
Promień tych podstaw wynosi r=4.
Wysokość stożka:
\(\displaystyle{ \frac{h_s}{4}=ctg60^0=\frac{\sqrt3}{3} \\ h_s=\frac{4\sqrt3}{3}}\)
Wysokość walca:
\(\displaystyle{ h_w=10-h_s=10-\frac{4\sqrt3}{3}}\)
Objętość bryły to suma objętości walca i stożka.
Pole powierzchni zaś to suma pola bocznego stożka, pola bocznego walca i jednej podstawy.
Bryła składa się ze stożka i walca o tych samych podstawach.
Promień tych podstaw wynosi r=4.
Wysokość stożka:
\(\displaystyle{ \frac{h_s}{4}=ctg60^0=\frac{\sqrt3}{3} \\ h_s=\frac{4\sqrt3}{3}}\)
Wysokość walca:
\(\displaystyle{ h_w=10-h_s=10-\frac{4\sqrt3}{3}}\)
Objętość bryły to suma objętości walca i stożka.
Pole powierzchni zaś to suma pola bocznego stożka, pola bocznego walca i jednej podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 25 lis 2006, o 00:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: się wziołem
- Podziękował: 7 razy
Inne Bryły Obrotowe
A mógł byś mi to wytłumaczyć dokładniej?Bo troche nie rozumiewb pisze:1)
Maksymalny czas, to opróżnienie jednego ze stożków, którego objętość wynosi:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi r^2 h=\frac{1}{3}\pi 2^2\cdot 5=....}\)
Otrzymany wynik podziel przez 2 - otrzymasz szukany czas.