objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ..

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
juti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ..

Post autor: juti »

objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa \(\displaystyle{ 36 \sqrt{3}}\)a pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa 72.Oblicz długość krawędzi podstawy i długość wysokości graniastosłupa.
Jak to zrobić?Pomóżcie!
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ..

Post autor: ares41 »

Skorzystaj ze wzorów na objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa - otrzymasz wtedy układ równań.
juti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ..

Post autor: juti »

takie coś?
\(\displaystyle{ 36 \sqrt{3} =P_p \cdot h \\
72=3ah}\)
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2011, o 11:15 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ..

Post autor: ares41 »

No a ile wynosi \(\displaystyle{ P_p}\)?
juti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ..

Post autor: juti »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} ah}\) ?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ..

Post autor: ares41 »

Nie. W podstawie masz trójkąt równoboczny. Ile wynosi jego pole?
juti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ..

Post autor: juti »

\(\displaystyle{ \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ..

Post autor: ares41 »

No więc wstaw do to swojego układu i masz do rozwiązania układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi.
juti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 14 paź 2010, o 13:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ..

Post autor: juti »

wychodzi
\(\displaystyle{ a=6\\
h=4}\)

tak?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2011, o 12:16 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex][/latex]
ODPOWIEDZ