mam zadanie do zrobienia ale z tego działu nic nie kapuje więc nie wiem jak je zrobić a musze ja mieć na jutro:/
wysokość ostr. prawidłowego czworokątnego i wys. jego ściany bocznej tworzą kąt alfa taki że sin alfa jest równy 5/13.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa jeśli jego wys. jest równa 12 cm.
Z góry dzięki za wszelką pomoc
Pc ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Konin
- Pomógł: 2 razy
Pc ostrosłupa
Ostrosłup prawidłowy czworokątny, to ostrosłup o podstawie kwadrata.
Wysokość ostrosłupa z wysokością ściany bocznej z podstawą tworzą trójkąt prostokątny. H=12, h - wysokość ściany boczne a dół tego trójkąta.
cosAlfa=h/H. Masz tylko sunusa, więc obliczasz go ze wzoru cos2Alfa(kwadrat)=1-sin2Alfa Wychodzi 12/13
h=13
a=5 (to liczysz już z sinusów)
a=połowa boku podstawy Pp=10*10=100
Masz h - masz a,więc Pb=4*1/2*10*13=260
Pole=100+260=360
Wysokość ostrosłupa z wysokością ściany bocznej z podstawą tworzą trójkąt prostokątny. H=12, h - wysokość ściany boczne a dół tego trójkąta.
cosAlfa=h/H. Masz tylko sunusa, więc obliczasz go ze wzoru cos2Alfa(kwadrat)=1-sin2Alfa Wychodzi 12/13
h=13
a=5 (to liczysz już z sinusów)
a=połowa boku podstawy Pp=10*10=100
Masz h - masz a,więc Pb=4*1/2*10*13=260
Pole=100+260=360