Bardzo proszę was o pomoc. Poprawkę mam w poniedziałek a ja jestem zielony z matmy.
1. W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej ma 8 cm i tworzy z krawędzią podstawy kąt o mierze 60. Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa.
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 4cm i jest nachylona do podstawy pod kątem 60. oblicz pole powierzchni i objętość.
3. Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędż boczna ma długości 8cm i tworzy z powierzchnią podstawy kąt 60.
4.Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym ściany boczne są nachylone do podstawy pod kątem 45, a wysokość ostrosłupa ma 5cm.
5. Podstawą ostrosłupa jest romb, którego przekątne mają długości 4 i 8cm. wierzchołek ostrosłupa leży nad punktem przecięcia przekątnych rombu w odległości 6cm od podstawy. Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
Jeśli ktoś może to błagam o pomoc. Najlepiej jakby było krok po kroku bo nie rozumiem tego wogóle.
Pole powierzchni i objętość figur przestrzennych
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 sie 2011, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Pole powierzchni i objętość figur przestrzennych
Ostatnio zmieniony 17 sie 2011, o 23:59 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Pole powierzchni i objętość figur przestrzennych
Zacznij od rysunków.
W większości potrzebne Ci będą wzory. Jaki wzór jest Ci potrzebny w zad 1?
W większości potrzebne Ci będą wzory. Jaki wzór jest Ci potrzebny w zad 1?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 sie 2011, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Pole powierzchni i objętość figur przestrzennych
Czyli wzór na co Ci jest potrzebny?Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Pole powierzchni i objętość figur przestrzennych
Jeżeli nie znasz wzorów na pole powierzchni i objętość, znajdziesz je na tym forum w Kompendium.
Dodatkowo, co może Ci się przydać w rozwiązaniu tych zadań:
- jeżeli dwie krawędzie tworzą ze sobą kąt \(\displaystyle{ 60^\circ}\), to masz trójkąt o kątach \(\displaystyle{ 30^\circ, \ 60^\circ, \ 90^\circ}\) - jest to połowa trójkąta równobocznego, w której boki pozostają w stosunku \(\displaystyle{ 1: \frac{1}{2}: \frac{\sqrt3}{2}}\)
- jeżeli kąt między krawędziami ma miarę \(\displaystyle{ 45^\circ}\), to taki trójkąt jest połową kwadratu, tam przyprostokątne są równe, a przeciwprostokątna jest \(\displaystyle{ \sqrt2}\) razy dłuższa od przyprostokątnej
Spróbuj po kolei wykonać rysunek do każdego z zadań i skorzystać ze wzorów oraz z tych zależności, jak czegoś nie będziesz wiedział, to pytaj.
Dodatkowo, co może Ci się przydać w rozwiązaniu tych zadań:
- jeżeli dwie krawędzie tworzą ze sobą kąt \(\displaystyle{ 60^\circ}\), to masz trójkąt o kątach \(\displaystyle{ 30^\circ, \ 60^\circ, \ 90^\circ}\) - jest to połowa trójkąta równobocznego, w której boki pozostają w stosunku \(\displaystyle{ 1: \frac{1}{2}: \frac{\sqrt3}{2}}\)
- jeżeli kąt między krawędziami ma miarę \(\displaystyle{ 45^\circ}\), to taki trójkąt jest połową kwadratu, tam przyprostokątne są równe, a przeciwprostokątna jest \(\displaystyle{ \sqrt2}\) razy dłuższa od przyprostokątnej
Spróbuj po kolei wykonać rysunek do każdego z zadań i skorzystać ze wzorów oraz z tych zależności, jak czegoś nie będziesz wiedział, to pytaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 sie 2011, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska