W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: bliznieta07129 »

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym poprowadzono płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi}\) wyznaczoną przez wysokość dolnej podstawy i ten z wierzchołków górnej podstawy, że płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi}\) z płaszczyzną podstawy graniastosłupa tworzy kąt o mierze \(\displaystyle{ \alpha \neq 90^\circ}\). Pole przekroju graniastosłupa wyznaczonego przez płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi}\) jest równe S. Oblicz objętość graniastosłupa.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: Chromosom »

wykonaj rysunek najpierw, potem będzie można skorzystać z trójkątów prostokątnych
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: bliznieta07129 »

rysunek juz mam, ale i tak nic z niego nie widzę...
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: Chromosom »

przekrój jest trójkątem prostokątnym
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: bliznieta07129 »

ale skąd to wiadomo?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: Chromosom »

na podstawie rysunku można to stwierdzić, ściany boczne graniastosłupa są prostopadłe do jego podstawy
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym

Post autor: Crizz »

Np. z twierdzenia o trzech prostopadłych.

Jeśli nie możesz sobie tego wyobrazić, to proponuję ćwiczenie umysłowe: stawiasz przy ścianie kartkę papieru tak, żeby była prostopadła do ściany i do podłogi. Potem zaczynasz kłaść tę kartkę na podłodze tak, żeby dalej jednym bokiem przylegała do ściany, a drugim do podłogi. Czy kąt między krawędziami kartki się zmieni?

Ogólnie dosyć łatwo zauważyć, że nieskończenie wiele graniastosłupów będzie spełniało warunek zadania (możesz znaleźć rozwiązanie zależne np. od długości boku podstawy).
ODPOWIEDZ