Boki prostopadłościanu.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Samzgadnij
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 cze 2011, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pokój

Boki prostopadłościanu.

Post autor: Samzgadnij »

Witam.

Chciałbym prosic o pomoc w pewnym zadaniu.

Oto one:

Prostopadłościan ma objętośc \(\displaystyle{ 8640 \ \text{cm}^3}\) i pole całkowite \(\displaystyle{ 3408 \ \text{cm}^2}\). Suma długości jego boków wynosi \(\displaystyle{ 416 \ \text{cm}}\) .
Ile wynosi; długośc, szerokośc i wysokośc tego prostopadłościanu?

Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, o 18:49 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawet proste wyrażenia umieszczaj w klamrach [latex][/latex].
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Boki prostopadłościanu.

Post autor: piasek101 »

Co to za ,,suma boków" ?
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

Boki prostopadłościanu.

Post autor: piti-n »

piasek101 pisze:Co to za ,,suma boków" ?
Pewnie chodzi o Pole boczne

\(\displaystyle{ \begin{cases} a \cdot b \cdot c= 8640 \\ 2ab+2ac+2bc=3408 \\ 2ac+2bc=416 \end{cases}}\)
Samzgadnij
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 cze 2011, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pokój

Boki prostopadłościanu.

Post autor: Samzgadnij »

Suma boków to sumo długości tych boków.
a = 5cm
b = 6cm
c= 7 cm

suma= 18 cm

Że tak powiem xD

A z tym ostatnim postem, niezbyt ogarniam o co chodzi gdyż jestem za młody na klasę z takimi wariacjami P
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

Boki prostopadłościanu.

Post autor: piti-n »

To i ja teraz zgłupiałem o co chodzi z tą sumą boków. Nie pomyliłeś czasem nazewnictwa? Np. nazwałeś bokami, coś co nazywamy krawędziami.
Samzgadnij
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 cze 2011, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pokój

Boki prostopadłościanu.

Post autor: Samzgadnij »

Mała pomyłka.
Chodzi o krawędzie.
A z tymi wariacjami co wcześniej pisałem to myslałem że twój podpis jest częścią twojego postu.
A wracając do tego co napisałeś, to sam do tego doszedłem ale nie wiem jak to policzyc.
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

Boki prostopadłościanu.

Post autor: piti-n »

Prostopadłościan ma objętośc\(\displaystyle{ 8640 \ \text{cm}^3}\) i pole całkowite \(\displaystyle{ 3408 \ \text{cm}^2}\). Suma długości jego krawędzi wynosi \(\displaystyle{ 416 \ \text{cm}}\) .
Ile wynosi; długośc, szerokośc i wysokośc tego prostopadłościanu?
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \cdot b \cdot c= 8640 \\ 2ab+2ac+2bc=3408 \\ 4a+4b+4c=416 \end{cases}}\)

a-szerokość
b-długość
c-wysokość
Rozwiązujesz ten ukł. równań i masz wszystko

PS: heh musze zmienić ten podpis bo już jesteś drugą osobą...
ODPOWIEDZ