Ołówek ma kształt walca o promieniu podstawy 0,5 cm i wysokości 20 cm.
a). Ołówki są pakowane po trzy do pudełek w kształcie granastosłupów prawidłowych trójkatnych. Jakie jest mozliwe najmniejsze pole powierzchni całkowitej takiego pudełka?
b). Jaką najmniejszą wysokość powinno mieć pudełko, którego podstawą jest prostokąt o wymiarach
20 cm i 5 cm, aby pomieściło 50 ołówków poukładanych jak na rysunku? rysunek - ołówki poukładane są obok siebie
c) Ile kosztuje drewno zawarte w tysiącu ołówków, jeśli grafit uŜyty w ołówku ma średnicę 4
mm, a metr sześcienny drewna kosztuje 800 zł?
ołówek w pudełku
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
ołówek w pudełku
c)\(\displaystyle{ V _{1}=0,005 \cdot 0,2 \pi =0,001 \pi}\)
\(\displaystyle{ v _{2} =0,004 \cdot 0,2 \pi =0,0008 \pi}\)
\(\displaystyle{ V _{1 _{2} } \cdot 1000 \approx 3,14}\)
\(\displaystyle{ V _{2 _{2} } \cdot 1000 \approx 2,512}\)
\(\displaystyle{ V _{0gólne}=3,14-2,512 \approx 0,628}\)
\(\displaystyle{ Cena=0,628 \cdot 800 \approx 502,4zl}\)
\(\displaystyle{ v _{2} =0,004 \cdot 0,2 \pi =0,0008 \pi}\)
\(\displaystyle{ V _{1 _{2} } \cdot 1000 \approx 3,14}\)
\(\displaystyle{ V _{2 _{2} } \cdot 1000 \approx 2,512}\)
\(\displaystyle{ V _{0gólne}=3,14-2,512 \approx 0,628}\)
\(\displaystyle{ Cena=0,628 \cdot 800 \approx 502,4zl}\)