W stozek wpisano kule
- viertor
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 1 raz
W stozek wpisano kule
W stozek o promieniu 1 i twarzacej 3 wpisano kule. Oblicz pole powierchni kuli. Prosze o pomoc
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
W stozek wpisano kule
Skorzystaj ze wzoru na promień okręgu wpisanego w trójkąt:
\(\displaystyle{ r=\frac{S}{p}}\) gdzie \(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}(a+b+c)}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{2\sqrt{2}}{4}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
wzór na powierzchnię kuli to:
\(\displaystyle{ P=4{\pi}r^{2}}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{S}{p}}\) gdzie \(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}(a+b+c)}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{2\sqrt{2}}{4}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
wzór na powierzchnię kuli to:
\(\displaystyle{ P=4{\pi}r^{2}}\)
- viertor
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 1 raz
W stozek wpisano kule
Okej wielkie dzięki ten wzor juz raczej zapamiatam
[ Dodano: 10 Styczeń 2007, 22:38 ]
A mam jeszcze pytanie co oznacza S w tym wzorze? wysokosc?
[ Dodano: 10 Styczeń 2007, 22:38 ]
A mam jeszcze pytanie co oznacza S w tym wzorze? wysokosc?