Ostrosłup prawidłowy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kimJestQrfaPelson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 cze 2011, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: kimJestQrfaPelson »

Mam zadanie do rozwiązanie, dosyć pilne. I wydawało mi się proste, ale nie wiem co robię źle.

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna tworzy z podstawą kąt 60 stopni, a krawędź podstawy ma długość 12 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) . Oblicz objętość tego ostrosłupa.

Odpowiedź to 1296, ale nijak mi taka nie wychodzi.
I czy jest to czworościan foremny?

Mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: Lbubsazob »

No to masz kąt między krawędzią boczną a \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości podstawy. Znasz krawędź podstawy \(\displaystyle{ a}\), to wysokość wyliczysz \(\displaystyle{ h= \frac{a\sqrt3}{2}}\). Jak masz dwa boki w trójkącie prostokątnym, trzeci to wysokość ostrosłupa i liczysz ją z Pitagorasa.
ODPOWIEDZ