wycinek kuli problem
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
wycinek kuli problem
Wzór na objętość pasa kulistego to:
\(\displaystyle{ V= \frac{h}{6} \pi (3a^2+3b^2+h^2)}\)
\(\displaystyle{ a}\) - to promień 'dolnego przekroju kuli'
\(\displaystyle{ b}\) - to promień 'górnego przekroju kuli'
\(\displaystyle{ h}\) - szerokość pasa
Na Twoim rysunku \(\displaystyle{ h=H-h}\)
\(\displaystyle{ a,b}\) da się policzyć z Pitagorasa
\(\displaystyle{ V= \frac{h}{6} \pi (3a^2+3b^2+h^2)}\)
\(\displaystyle{ a}\) - to promień 'dolnego przekroju kuli'
\(\displaystyle{ b}\) - to promień 'górnego przekroju kuli'
\(\displaystyle{ h}\) - szerokość pasa
Na Twoim rysunku \(\displaystyle{ h=H-h}\)
\(\displaystyle{ a,b}\) da się policzyć z Pitagorasa