Witam. Jeśli to zadnie było z góry przepraszam. Na maturze podstawowej z roku 2011 zadanie 20 brzmiało:
Pole powierzchni całkowitej szcześcianu wynosi 54. Długość przekątnej tego sześcinu jest równa:
a)\(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)
b)\(\displaystyle{ 3}\)
c)\(\displaystyle{ 9}\)
d)\(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\)
W tym zadaniu jest złe polecenie. W odpowiedziach pisze, że długość przekątnej sześcianu wynosi \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\) co jest bzdurą, ponieważ:
\(\displaystyle{ P=6a^{2}}\)
\(\displaystyle{ 54=6a^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=9}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)
Teraz wyliczam z Pitagorasa długość przekątnej podstawy
\(\displaystyle{ \sqrt{ 3^{2}+3^{2} } = d}\)
\(\displaystyle{ d= 3\sqrt{3}}\)
Wyliczyliśmy długość przekątnej podstawy szcześciu, a nie jego przekątną,więc liczymy dalej:
\(\displaystyle{ \sqrt{ 3^{2} +(3 \sqrt{3})^{2} } = p}\)- czyli długości przekątnej sześcianu
Wychodzi, że \(\displaystyle{ p= 6}\) , a tej odpowiedzi nie ma w odpowiedziach.
W poleceniu jest nieścisłość. Proszę o rozwianie moich wątpliwości...
Przekątna szescianu
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Przekątna szescianu
Ostatnio zmieniony 9 cze 2011, o 11:12 przez matematyk1995, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Przekątna szescianu
Masz błąd w obliczeniach.-- 9 czerwca 2011, 11:06 --Przekątna podstawy: \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Przekątna szescianu
Jak dobrze pamiętam to w każdym kwadracie przekątna wynosi \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\)
W każdym sześcianie przekątna wynosi \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\)
Więc zadanie powinieneś zakończyć po wyliczeniu 'a'
W każdym sześcianie przekątna wynosi \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\)
Więc zadanie powinieneś zakończyć po wyliczeniu 'a'