Mam takie zadanie do zrobienia na zaliczenie, nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem, Czy może mi ktoś sprawdzić. Z góry dziękuję.
Zad: Podstawą graniastosłupa jest trapez równoramienny o podstawach długości 5 cm, 7cm i wysokości 3 cm. Wysokość graniastosłupa ma 8\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) . Oblicz objętość i pole powierzchni tego graniastosłupa.
graniastosłup o podstawie trapezu.
graniastosłup o podstawie trapezu.
\(\displaystyle{ a=5\\
b=7\\
h=3\\
P= \frac{1}{2} \cdot (a \cdot b)h\\
P= \frac{1}{2} \cdot (5 \cdot 7) \cdot 3)\\
P= 52,5\\
P_{p} \cdot h=2 \cdot 52,5 \cdot 8 \sqrt{3} =1453,2\\
V=P _{p} \cdot h\\
V=52,5 \cdot 8\sqrt{3} \\
V=420 \sqrt{3}/ \\
V=726,6[cm ^{3} ]}\)
b=7\\
h=3\\
P= \frac{1}{2} \cdot (a \cdot b)h\\
P= \frac{1}{2} \cdot (5 \cdot 7) \cdot 3)\\
P= 52,5\\
P_{p} \cdot h=2 \cdot 52,5 \cdot 8 \sqrt{3} =1453,2\\
V=P _{p} \cdot h\\
V=52,5 \cdot 8\sqrt{3} \\
V=420 \sqrt{3}/ \\
V=726,6[cm ^{3} ]}\)
Ostatnio zmieniony 7 cze 2011, o 19:39 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.