Witam, prosze o pomoc w zadaniu:
Kąt nachylenia tworzącej stożka do podstawy ma miarę 60⁰. Powierzchnia boczna teo stożka po rocięciu i rozłożeniu na płaszczyznę jest wycinkiem koła o promieniu 8cm. Oblicz, jaką miarę ma kąt środkowy tego wycinka.
Kolega rozwiązał to w ten sposób:
\(\displaystyle{ l=8}\)
\(\displaystyle{ R = ?}\)
\(\displaystyle{ R^{2} + H^{2} = l^{2}}\)
\(\displaystyle{ R^{2} = 64 - 48}\)
\(\displaystyle{ R = 4}\)
\(\displaystyle{ \alpha =}\) kąt wewnętrzny
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{l}{r} \cdot 360}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 180}\)
Wszystko ok, tylko nie rozumiem dlaczego \(\displaystyle{ \alpha = \frac{l}{r} \cdot 360}\)
Mogłby mi ktoś to wytłumaczyć? to jest jakas zalezność ?
Stożek - kąt wewnętrzny wycinka kołowego
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Stożek - kąt wewnętrzny wycinka kołowego
ja bym zrobiła to tak:
\(\displaystyle{ 2 \pi r= \frac{ \alpha }{360} \cdot 2 \pi l}\)
a z tego:
\(\displaystyle{ r= \frac{ \alpha }{360} \cdot l}\)
i teraz wyznaczasz \(\displaystyle{ \alpha}\).
jak czegoś nie rozumiesz to pisz.
\(\displaystyle{ 2 \pi r= \frac{ \alpha }{360} \cdot 2 \pi l}\)
a z tego:
\(\displaystyle{ r= \frac{ \alpha }{360} \cdot l}\)
i teraz wyznaczasz \(\displaystyle{ \alpha}\).
jak czegoś nie rozumiesz to pisz.