Dwa zadania (promień kuli i stożek)

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
kenser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 27 lis 2010, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Dwa zadania (promień kuli i stożek)

Post autor: kenser »

Proszę o pomoc z tymi dwoma zadaniami:
  • W stożek, którego tworząca ma długość \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\)cm, a jego kąt rozwarcia ma miarę 90 stopni wpisano walec. Wysokość walca ma trzykrotnie większą długość niż jego promień podstawy.
    • wysokość walca ma długość 0,75
    • pole powierzchni bocznej walca wynosi 1,5 \(\displaystyle{ /pi}\)
    • objętość walca wynosi 3 \(\displaystyle{ /pi}\)
    • promień walca ma długość 0,25
  • Promień kuli opisanej na czworościanie foremnym o krawędzi 3a ma długość:


Z góry dziękuję za pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dwa zadania (promień kuli i stożek)

Post autor: piasek101 »

2) Np z :

\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}S\cdot R}\) gdzie V- objętość czworościanu ; S - pole czworościanu; R - szukane)
ODPOWIEDZ