Objętość bryły powstałej w wyniku obrotu trójkąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
kenser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 27 lis 2010, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Objętość bryły powstałej w wyniku obrotu trójkąta

Post autor: kenser »

Proszę o pomoc w tym zadaniu

Oblicz objętość bryły powstałej w wyniku obrotu trójkąta ABC wokół najdłuższego z boków wiedząc, że punkty A, B i C są punktami przecięcia się prostych:
(1) \(\displaystyle{ y=x+1}\),
(2) \(\displaystyle{ y=-x+5}\),
(3) \(\displaystyle{ y= - \frac{1}{3} x + \frac{7}{3}}\).
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Objętość bryły powstałej w wyniku obrotu trójkąta

Post autor: aalmond »

Czy już wiesz jaka to bryła?
Awatar użytkownika
kenser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 27 lis 2010, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Objętość bryły powstałej w wyniku obrotu trójkąta

Post autor: kenser »

Pewnie dwa zlepione podstawami stożki, bo jest obrót wokół boku trójkąta...
ODPOWIEDZ