Ostrosłup i graniastosłup

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Paszul
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 lis 2006, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ***
Podziękował: 2 razy

Ostrosłup i graniastosłup

Post autor: Paszul »

mam problem z tymi dwoma zadankami. bylbym wdzieczny za pomoc

1. Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a i tworzy z krawędzią podstawy kąt o mierze alfa. Jaką objętość ma ten ostrosłup?

2. Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość a. Przekątne sąsiednich ścian bocznych, poprowadzone z tego samego wierzchołka, są prostopadłe. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Ostrosłup i graniastosłup

Post autor: *Kasia »

Paszul pisze:Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a i tworzy z krawędzią podstawy kąt o mierze alfa. Jaką objętość ma ten ostrosłup?
Wysokość w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym opada na punkt przecięcia się wysokości.
Masz trójkąt prostokątny o bokach: 2/3 wysokości podstawy, krawędź boczna i wysokość bryły.

Wysokość podstawy wynosi \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{2}}\), czyli 2/3 wysokości podstawy to:
\(\displaystyle{ \frac{a*\sqrt{3}}{3}}\)
Tangens kąta alfa wynosi: \(\displaystyle{ \frac{wysokosc\ ostroslupa}{\frac{2}{3}wysokosci\ podstawy}}\) Z tego wyliczasz wysokość.
Potem pole podstawy:
\(\displaystyle{ a^{2}*\frac{\sqrt{3}}{4}}\)
I objętość:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}*pole\ podstawy*wysokosc\ bryly}\)

[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 12:24 ]
Paszul pisze:Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość a. Przekątne sąsiednich ścian bocznych, poprowadzone z tego samego wierzchołka, są prostopadłe. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Pole podstawy jest sumą pól 6 trójkątów równobocznych o boku długości a.
Ponieważ przekątne sąsiednich ścian bocznych są do siebie prostopadłe, to ściany te są kwadratami (czy rozumiesz dlaczego?)
Z tego wynika, że wysokość ściany bocznej (równa wysokości bryły) jest równa krawędzi podstawy (bo to kwadrat), więc wysokosć bryły=a
V=pole podstawy*wysokość.
Paszul
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 lis 2006, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ***
Podziękował: 2 razy

Ostrosłup i graniastosłup

Post autor: Paszul »

wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ