Objętośc ostrosłupa prawidłowego trójkątnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
EloSiemaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 maja 2011, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze

Objętośc ostrosłupa prawidłowego trójkątnego

Post autor: EloSiemaa »

bede happy


Oblicz objętośc ostrosłupa prawidłowego trójkątnego , w którym krawędz podstawy ma 6 cm a wysokość tej bryły jest równa 16cm
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Objętośc ostrosłupa prawidłowego trójkątnego

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \cdot h}\)
EloSiemaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 maja 2011, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze

Objętośc ostrosłupa prawidłowego trójkątnego

Post autor: EloSiemaa »

wynik wyszedł 48.25cm^2 ???
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Objętośc ostrosłupa prawidłowego trójkątnego

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ V=48 \sqrt{3}}\)
EloSiemaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 maja 2011, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze

Objętośc ostrosłupa prawidłowego trójkątnego

Post autor: EloSiemaa »

Wielkie dzieki + dla ciebie
ODPOWIEDZ