Cześć, w poniedziałek zdaję bardzo podobne zadania na 2 z matematyki. Nie ma mi kto pomóc czy jest jakąś możliwość pomocy chociażby paru zadań dodam, że zależało mi na dokładnym wytłumaczeniu. Proszę uratujcie mnie. Dzięki
1. Oblicz objętość oraz pole powierzchni
bocznej stożka o średnicy podstawy 10cm
i tworzącej 13cm.
2. Suma długości krawiędzi sześcianu
wynosi 48cm oblicz pole jednej ściany
oraz objętość sześcianu
3. Narysuj graniastosłup prawidłowy
prosty o 18 krawędziach wskaż jego
liczbe wierzchołków
4. Narysuj siatkę ostrosłupa
prawidlowego czworokątnego o krawedzi
podstawy 3cm i krawedzi bocznej 5cm
b) oblicz jego pole calkowite
5. Wyznacz przekątnąsześcianu o boku 4cm
6. Oblicz pole przekroju osiowego walca
o promieniu 45cm i wysokości 100cm
przeciętego wzdłuż średnicy. Wynik podaj
w m3
7. Sprawdz czy 40l wody zmiesci sie w
akwarium o wymiarach 0,5m 3,5dm 22cm
8. Pole całkowite walca o promieniu 5cm
wynosi 100IIcm3 oblicz jego wysokość
Stożek,szescian graniastoslupy zadania na 2
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 26 maja 2011, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lodz
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Stożek,szescian graniastoslupy zadania na 2
1.
\(\displaystyle{ r=5}\) - promień podstawy
\(\displaystyle{ l=13}\) - tworząca
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ h^2+r^2=l^2}\)
\(\displaystyle{ h^2+5^2=13^2}\)
\(\displaystyle{ h^2+25=169}\)
\(\displaystyle{ h^2=169-25}\)
\(\displaystyle{ h^2=144}\)
\(\displaystyle{ h=12 cm}\)
Objętość i pole boczne ze wzorów:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^2h}\)
\(\displaystyle{ P_b= \pi rl}\)
2.
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź sześcianu
Obliczam \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ 12a=48}\)
\(\displaystyle{ a=48:12}\)
\(\displaystyle{ a=4 cm}\)
Pole ściany i objętość ze wzoru
\(\displaystyle{ P_s=a^2}\)
\(\displaystyle{ V=a^3}\)
3.
[/url]
12 wierzchołków
4.
\(\displaystyle{ a=3}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ k=5}\) - krawędź boczna
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość ściany bocznej
Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ h^2+( \frac{1}{2}a )^2=k^2}\)
\(\displaystyle{ h^2+(1,5)^2=5^2}\)
\(\displaystyle{ h^2+ 2,25 =25}\)
\(\displaystyle{ h^2=25-2,25}\)
\(\displaystyle{ h^2=22,75}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{91} }{2}}\)
Pole całkowte ze wzoru:
\(\displaystyle{ P_c=a^2+4 \cdot \frac{ah}{2}}\)
5.
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{3}}\) - przekątna sześcianu
6.
Przekrojem jest prostokąt o bokach \(\displaystyle{ 2r}\) x \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ 2r=2 \cdot 45 cm=90cm=0,9m}\)
\(\displaystyle{ h=100cm=1m}\)
\(\displaystyle{ P=2rh=0,9 \cdot 1=...}\)
\(\displaystyle{ r=5}\) - promień podstawy
\(\displaystyle{ l=13}\) - tworząca
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ h^2+r^2=l^2}\)
\(\displaystyle{ h^2+5^2=13^2}\)
\(\displaystyle{ h^2+25=169}\)
\(\displaystyle{ h^2=169-25}\)
\(\displaystyle{ h^2=144}\)
\(\displaystyle{ h=12 cm}\)
Objętość i pole boczne ze wzorów:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^2h}\)
\(\displaystyle{ P_b= \pi rl}\)
2.
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź sześcianu
Obliczam \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ 12a=48}\)
\(\displaystyle{ a=48:12}\)
\(\displaystyle{ a=4 cm}\)
Pole ściany i objętość ze wzoru
\(\displaystyle{ P_s=a^2}\)
\(\displaystyle{ V=a^3}\)
3.
[/url]
12 wierzchołków
4.
\(\displaystyle{ a=3}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ k=5}\) - krawędź boczna
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość ściany bocznej
Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ h^2+( \frac{1}{2}a )^2=k^2}\)
\(\displaystyle{ h^2+(1,5)^2=5^2}\)
\(\displaystyle{ h^2+ 2,25 =25}\)
\(\displaystyle{ h^2=25-2,25}\)
\(\displaystyle{ h^2=22,75}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{91} }{2}}\)
Pole całkowte ze wzoru:
\(\displaystyle{ P_c=a^2+4 \cdot \frac{ah}{2}}\)
5.
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{3}}\) - przekątna sześcianu
6.
Przekrojem jest prostokąt o bokach \(\displaystyle{ 2r}\) x \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ 2r=2 \cdot 45 cm=90cm=0,9m}\)
\(\displaystyle{ h=100cm=1m}\)
\(\displaystyle{ P=2rh=0,9 \cdot 1=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 26 maja 2011, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lodz
- Podziękował: 1 raz
Stożek,szescian graniastoslupy zadania na 2
Bardzo dziękuje ale jeszcze byłbym wdzięczny jak by ktoś obliczył to do końca czyli podstawił do wzoru i wykonał bo nie chce abym się, źle nauczył wole wiedzieć czy dobrze robie ;>
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 26 maja 2011, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lodz
- Podziękował: 1 raz
Stożek,szescian graniastoslupy zadania na 2
Przepraszam, ale mnie nie było aktualnie nie mam czasu już tego liczyć możecie to zrobić abym tylko przepisał i będzie git.
Stożek,szescian graniastoslupy zadania na 2
Nie będzie git, bo gotowca nie dostaniesz. Zostaje Ci opcja zaproponowana przeze mniecerberus12 pisze:Przepraszam, ale mnie nie było aktualnie nie mam czasu już tego liczyć możecie to zrobić abym tylko przepisał i będzie git.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 26 maja 2011, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lodz
- Podziękował: 1 raz
Stożek,szescian graniastoslupy zadania na 2
Zanim to teraz wyliczę nie zdąże do rana...
-- 29 maja 2011, o 23:19 --
Dobra chociaż spróbuje
1. V= 1/3IIr2*h
v=1/3II25*12
v=1/3II*300
v=100IIcm3
pb=IIrl
pb=II5*13
pb=165II
Koniec 1 zadania?
2.ps= 4 ^{2}
ps=16
v=4^{}3
v=64
4. Nie wiem co mam dalej zrobić Pc=9+4* |9*pierwiastek 91| podzielone przez 2 i jak to dalej liczyć?
5. d=4 pierwiastek z 3
6. 2rh=1,9
Zaraz będę editował a możecie chociaż pomóc w rysunkach bo w każdym zadaniu musze mieć rysunek.
-- 29 maja 2011, o 23:19 --
Dobra chociaż spróbuje
1. V= 1/3IIr2*h
v=1/3II25*12
v=1/3II*300
v=100IIcm3
pb=IIrl
pb=II5*13
pb=165II
Koniec 1 zadania?
2.ps= 4 ^{2}
ps=16
v=4^{}3
v=64
4. Nie wiem co mam dalej zrobić Pc=9+4* |9*pierwiastek 91| podzielone przez 2 i jak to dalej liczyć?
5. d=4 pierwiastek z 3
6. 2rh=1,9
Zaraz będę editował a możecie chociaż pomóc w rysunkach bo w każdym zadaniu musze mieć rysunek.