Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o wysokości 6, krótsza przekątna graniastosłupa jest
nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni, dłuższa pod kątem 30. Oblicz objętość i Pc bryły.
Graniastosłup o podstawie rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Graniastosłup o podstawie rombu
\(\displaystyle{ a; 2x; 2y}\) - bok; przekątna; przekątna rombu
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość bryły
Równania :
- pole rombu (dwoma sposobami)
- Pitagoras (w ćwiartce rombu)
- (h) w zależności od (x) (z trójkąta o kącie np 30 stopni)
- (h) w zależności od (y) (z tego co ma 60).
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość bryły
Równania :
- pole rombu (dwoma sposobami)
- Pitagoras (w ćwiartce rombu)
- (h) w zależności od (x) (z trójkąta o kącie np 30 stopni)
- (h) w zależności od (y) (z tego co ma 60).
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Graniastosłup o podstawie rombu
a - bok rombu
2x - przekątna rombu
2y - przekątna rombu
Takie przyjąłem bo unikam (jawnych) ułamków.
Równania Ty układasz i pokazujesz - ktoś sprawdzi.
2x - przekątna rombu
2y - przekątna rombu
Takie przyjąłem bo unikam (jawnych) ułamków.
Równania Ty układasz i pokazujesz - ktoś sprawdzi.
Graniastosłup o podstawie rombu
nadal nie rozumiem, czym jest x, a czym y
edit: powyższe już wiem, ale jak z Pitagorasa w ćwiartce rombu mam coś policzyć?
edit: powyższe już wiem, ale jak z Pitagorasa w ćwiartce rombu mam coś policzyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Graniastosłup o podstawie rombu
Masz znaleźć 4 równania z niewiadomymi (a); (x); (y); (h).
Jedno z nich to Pitagoras w ,,ćwiartce" rombu - bo ona to trójkąt prostokątny.
Jedno z nich to Pitagoras w ,,ćwiartce" rombu - bo ona to trójkąt prostokątny.
Graniastosłup o podstawie rombu
No to ok, mam te 4 równania...
P= 6a
P= xy/2
(x/2)^2 + (y/2) ^2 = a ^2
H/x= tg 30
H/y= pierwiastek z 3
co dalej
P= 6a
P= xy/2
(x/2)^2 + (y/2) ^2 = a ^2
H/x= tg 30
H/y= pierwiastek z 3
co dalej
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, o 23:08 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .