Proszę o rozwiązanie tego zadania, tylko proszę żeby mi ktoś je rozwiązał a nie wytłumaczył, bo i tak samemu go nie zrobie.
1. Suma pól obu podstaw graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa polu jego powierzchni bocznej. Oblicz objętość tego graniastosłupa, widząć że długość krawędzi podstawy jest równa 6√3 cm.
Graniastosłup
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Graniastosłup
w trójk. równobocznym \(\displaystyle{ h = \frac{a \sqrt{3}}{2} \,\,}\); gdzie \(\displaystyle{ a = 6 \sqrt{3}}\)
Z warunków zadania mamy: \(\displaystyle{ 2 \frac{1}{2} a h = 3 a H \,\,}\) z czego wynika , że \(\displaystyle{ \,\, h = 3 H \,\,}\) z tego wyliczasz \(\displaystyle{ H}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{2} a h H}\)
Z warunków zadania mamy: \(\displaystyle{ 2 \frac{1}{2} a h = 3 a H \,\,}\) z czego wynika , że \(\displaystyle{ \,\, h = 3 H \,\,}\) z tego wyliczasz \(\displaystyle{ H}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{2} a h H}\)