Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.Spr.
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 82 razy
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.Spr.
Bardzo proszę o sprawdzenie 2 zadań.
Zamieszczam 2 zadania , ponieważ są identyczne. Tylko dane są zmienione.
1.Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego , wiedząc , że wysokość tego ostrosłupa jest równa 16 cm , a dlugość krawędzi podstawy wynosi 24 cm.
Odp: 1344 cm2.
2. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego , wiedząc , że wysokosć tego ostrosłupa jest równa 25 cm, a krawędź podstawy wynosi 16 cm.
Odp. 1056 cm2.
Z góry wielkie dzieki!!!
Zamieszczam 2 zadania , ponieważ są identyczne. Tylko dane są zmienione.
1.Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego , wiedząc , że wysokość tego ostrosłupa jest równa 16 cm , a dlugość krawędzi podstawy wynosi 24 cm.
Odp: 1344 cm2.
2. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego , wiedząc , że wysokosć tego ostrosłupa jest równa 25 cm, a krawędź podstawy wynosi 16 cm.
Odp. 1056 cm2.
Z góry wielkie dzieki!!!
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 82 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.Spr.
1.
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość ściany
\(\displaystyle{ h=20}\)
\(\displaystyle{ P_c=24^2+4 \cdot \frac{24 \cdot 20}{2} =1536}\)
2.
\(\displaystyle{ h= \sqrt{689}}\)
Wzór jak wyżej
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość ściany
\(\displaystyle{ h=20}\)
\(\displaystyle{ P_c=24^2+4 \cdot \frac{24 \cdot 20}{2} =1536}\)
2.
\(\displaystyle{ h= \sqrt{689}}\)
Wzór jak wyżej
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 82 razy
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.Spr.
Ok. Dziękuję.
a jak obliczyłaś wysokosc?
Czyli w 2 powinno wyjść \(\displaystyle{ 256 + 32\sqrt{689}}\)
a jak obliczyłaś wysokosc?
Czyli w 2 powinno wyjść \(\displaystyle{ 256 + 32\sqrt{689}}\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2011, o 20:56 przez victor-junior1, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.Spr.
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź postawy
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość ściany bocznej
Z Pitagorasa
\(\displaystyle{ H^2+( \frac{1}{2}a )^2=h^2}\)
1.
\(\displaystyle{ H^2+( \frac{1}{2}a )^2=h^2}\)
\(\displaystyle{ 16^2+12^2=h^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=400}\)
\(\displaystyle{ h=20}\)
2.
\(\displaystyle{ H^2+( \frac{1}{2}a )^2=h^2}\)
\(\displaystyle{ 25^2+8^2=h^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=689}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{689}}\)
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź postawy
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość ściany bocznej
Z Pitagorasa
\(\displaystyle{ H^2+( \frac{1}{2}a )^2=h^2}\)
1.
\(\displaystyle{ H^2+( \frac{1}{2}a )^2=h^2}\)
\(\displaystyle{ 16^2+12^2=h^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=400}\)
\(\displaystyle{ h=20}\)
2.
\(\displaystyle{ H^2+( \frac{1}{2}a )^2=h^2}\)
\(\displaystyle{ 25^2+8^2=h^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=689}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{689}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 82 razy
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.Spr.
Dzięki
Czyli w 2 powinno wyjść
\(\displaystyle{ 256 + 32\sqrt{689}}\) tak?
Proszę o pomoc.
Czyli w 2 powinno wyjść
\(\displaystyle{ 256 + 32\sqrt{689}}\) tak?
Proszę o pomoc.