kula w dowolnym czworościanie - dowód

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
marcinostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

kula w dowolnym czworościanie - dowód

Post autor: marcinostry »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, jest trudne.

Wykaż, że jeśli w dowolny czworościan można wpisać kule o promieniu r, to wysokości h1, h2, h3, h4 tego czworościanu spełniają równość:

\(\displaystyle{ \frac{1}{ h_{1} } + \frac{1}{ h_{2} } + \frac{1}{ h_{3} } + \frac{1}{ h_{4} } = \frac{1}{r}}\)


Z góry dziękuję,
pozdrawiam
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

kula w dowolnym czworościanie - dowód

Post autor: smigol »

Zauważ, że możesz uzależnić promień \(\displaystyle{ r}\) od pola powierzchni całkowitej i objętości. Co pozostaje ci do udowodnienia?
barteksiedem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 24 sty 2008, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze

kula w dowolnym czworościanie - dowód

Post autor: barteksiedem »

Mógłby ktoś dalej pociągnąć to zadanie bo sam jestem go ciekaw
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

kula w dowolnym czworościanie - dowód

Post autor: smigol »

Uzależniłeś promień \(\displaystyle{ r}\) od pola powierzchni całkowitej i objętości?
ODPOWIEDZ