Oblicz objętość prostopadłościanu
Oblicz objętość prostopadłościanu
Oblicz objętość prostopadłościanu, w którym krawędzie tworzą ciąg arytmetyczny, a ich suma wynosi 28.
Oblicz objętość prostopadłościanu
Dla osoby,która jest humanistką, a matematyka dla niej to czarna magia...
Można powiedzieć tak , Wyjdę na tępaka ale trudno
\(\displaystyle{ \begin{cases}V=a \cdot b \cdot H\\a+b+c=28\end{cases}}\)
?
Można powiedzieć tak , Wyjdę na tępaka ale trudno
\(\displaystyle{ \begin{cases}V=a \cdot b \cdot H\\a+b+c=28\end{cases}}\)
?
Ostatnio zmieniony 18 maja 2011, o 20:05 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Oblicz objętość prostopadłościanu
kolokwializm "tepak" na pewno nie jest odpowiedni na okreslenie kogos kto sam stara sie do czegos dojsc. A na tym forum pracujemy wlasnie w taki sposob. To masz juz pierwsze rownanie, tylko ze \(\displaystyle{ H=c}\), teraz uloz drugie w ktorym skorzystasz z wlasnosci ciagu arytmetycznego