Witam!
Ucze się na sprawdziam i nie umiem rozwiązać tych dwóch zadaniach. Niech mi je ktoś rozwiąże, byłbym bardzo wdzięczny...
1. Suma pól obu podstaw graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa polu jego powierzchni bocznej. Oblicz objętość tego graniastosłupa, widząć że długość krawędzi podstawy jest równa 6√3 cm.
2. Podstawą graniastosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6 cm i 8 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa, jeżeli jego objętośc jest równa 240 cm�.
Objętość graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Objętość graniastosłupa
1.
z trójkąta równobocznego ( podstawa o boku - a ) oblicz wysokość - h, policz pole podstawy x 2.
Ściany boczne sa prostokątami ( a x H ) x 3 .
2 x Pp = 3 x Pb ---> wyznacz z tego H, i do wzoru na V.
2.
\(\displaystyle{ H = \frac{V}{P_{p}} \,\,}\) ; reszta analogicznie jak w 1.
z trójkąta równobocznego ( podstawa o boku - a ) oblicz wysokość - h, policz pole podstawy x 2.
Ściany boczne sa prostokątami ( a x H ) x 3 .
2 x Pp = 3 x Pb ---> wyznacz z tego H, i do wzoru na V.
2.
\(\displaystyle{ H = \frac{V}{P_{p}} \,\,}\) ; reszta analogicznie jak w 1.