podstawa, krawędzi ostrosłupów

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
emesej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

podstawa, krawędzi ostrosłupów

Post autor: emesej »

Witam serdecznie byłbym wdzięczny, jeżeli ktoś by wykonał poniższe zadania:
1. które zdanie jest nieprawdziwe?
A. Ostrosłup dwunastokątny ma 24 krawędzie,
B. Ostrosłup o 14 krawędziach ma w podstawie siedmiokąt
C. Wszystkie ściany boczne ostrosłupa są trójkątami.
D. W ostrosłupie prawidłowym wszystkie krawędzie mają jednakową długość

2. Suma długości wszystkich krawędzi czworościanu foremnego wynosi 36 cm. Pole powierzchni tego czworościanu jest równe:
A. 54 \(\displaystyle{ \sqrt[]{}}\) 3 cm2
B. 36 \(\displaystyle{ \sqrt[]{}}\) 3 cm2
C. 9 \(\displaystyle{ \sqrt[]{}}\) 3 cm2
D. 81 \(\displaystyle{ \sqrt[]{}}\) 3 cm2

3. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 \(\displaystyle{ \sqrt[]{}}\)3, a kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy ma miarę 30 stopni. Oblicz objętność ostrosłupa

5. Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o wymiarach 2 \(\displaystyle{ \sqrt[]{}}\) 3 cm x
2\(\displaystyle{ \sqrt[]{}}\) 5 cm. Krawędź boczna ostrosłupa ma długość 6 cm. Oblicz pole powierzchni przekroju ostrosłupa zawierającego przekątną podstawy i dwie przeciwległe krawędzie boczne,
Kryk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 19 lut 2009, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 15 razy

podstawa, krawędzi ostrosłupów

Post autor: Kryk »

A z czym masz problem? Zaproponuj coś jak będzie źle to poprawimy
emesej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

podstawa, krawędzi ostrosłupów

Post autor: emesej »

nie jestem orlem z matmy, dlatego potrzebuje pomocy by ktos mi zrobil te zadania.
ODPOWIEDZ