Podział stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pitek3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 maja 2011, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Podział stożka

Post autor: pitek3 »

Witam, na ogól z matematyki tępy nie jestem, ale nie mogę wpaść na pomysł rozwiązania tego zadania.
Nie proszę o rozwiązanie tylko o jakieś wskazówki Oto zadanie:

Kielich w kształcie stożka jest wypełniony po brzegi winem. Piotr i Jan chcą się podzielić napojem sprawiedliwie. Piotr zaproponował, aby Jan podzielił sok, a on wybierze swoją porcję. Jan przelał do drugiego naczynia tyle wina, że część pozostała w kielichu sięgała 3/4 wysokości. Piotr wybrał to, co pozostało w kielichu. Czy dobrze zrobił? Uzasadnij odpowiedź.

Za wszelką pomoc dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Podział stożka

Post autor: aniu_ta »

Piotr zrobił źle.

Mamy dwa stożki podobne. Stożek z pozostałego wina jest podobny do całego kieliszka w skali \(\displaystyle{ k= \frac{3}{4}=0,75}\) , a stosunek objętości to sześcian skali.


\(\displaystyle{ k ^{3} =0,421875}\) czyli mniej niż połowa.
pitek3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 maja 2011, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Podział stożka

Post autor: pitek3 »

Ok, dzięki bardzo.
ODPOWIEDZ