Objętość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Irenth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 cze 2010, o 16:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Objętość ostrosłupa

Post autor: Irenth »

Oblicz objętośc ostrosłupa, którego siatkę przedstawiono na rysunku.
AU
AU
2dlmc79.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 48 razy
P.S. Przepraszam za nierówny rysunek, jest to ostrosłup czworokątny o podstawie prostokąta z bokami trójkątami równoramiennymi. Wszystkie mają po 13 cm.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2011, o 20:08 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ h}\) - wysokość ściany bocznej (tej na górze rysunku)
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa

\(\displaystyle{ h^2=13^2-4^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=153}\)

\(\displaystyle{ H^2=h^2-3^2}\)
\(\displaystyle{ H^2=153-9}\)
\(\displaystyle{ H^2=144}\)
\(\displaystyle{ H=12}\)

Objętość ze wzoru
Irenth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 cze 2010, o 16:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Objętość ostrosłupa

Post autor: Irenth »

A h w ostatecznej wersji nie trzeba pierwiastkowac?
logarytmNienaturalny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 maja 2011, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbiór liczb naturalnych
Podziękował: 1 raz

Objętość ostrosłupa

Post autor: logarytmNienaturalny »

anna_ pisze:\(\displaystyle{ h}\) - wysokość ściany bocznej (tej na górze rysunku)
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa

\(\displaystyle{ h^2=13^2-4^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=153}\)
Tym sposobem masz wysokosc sciany podstawy, ale nie ostroslupa.
# # #
\(\displaystyle{ h^2=153}\)
a wysokosc bryły policzysz tak: \(\displaystyle{ (h^2)-(3^2)}\)
Reszta to już tylko podstawienie do wzoru.

Edit: Zwracam honor. Źle przeczytałem Twój post.Wszystko zgodnie z tym co Napisałaś.
Pozdrawim
Ostatnio zmieniony 11 maja 2011, o 20:46 przez logarytmNienaturalny, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ h}\) nie jest potrzebne. Potrzebne było \(\displaystyle{ h^2}\) do wyliczenia wysokości ostrosłupa
ODPOWIEDZ