Przekątna przekroju osiowego walca tworzy kąt 30stopni ze średnicą o długości 5cm. Oblicz pole powierzchni i objętość walca.
Z góry dziękuje jeżeli ktoś mi pomoże, ponieważ te zadania są mi bardzo potrzebne. ; ))
Pole powierzchni i objętość walca
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Pole powierzchni i objętość walca
jak to zrobić.. i wynik. Naprawdę nawet nie wiem jak zacząć to zadanie, nie rozumiem totalnie matematyki
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Pole powierzchni i objętość walca
Potrzebujesz jeszcze tego zadania?
rozumiem, że 5 to średnica podstawy, więc promień r=5:2=2,5
Narysuj sobie walec i obie średnice podstawy, prostokąt który powstanie, to nasz przekrój. Narysuj też przekatną tego prostokąta i zaznacz kąt między średnicą a przekątną tego prostokąta.
Wtedy z funkcji trygonometrycznych mamy:
\(\displaystyle{ \frac{h}{5}=tg 30 ^{o}= \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{5}=\frac{ \sqrt{3} }{3} \Rightarrow h= \frac{5\sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ V=\Pi r ^{2}h =\Pi (2,5) ^{2}* \frac{5\sqrt{3} }{3}= \frac{31,25\Pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ P=2 \Pi r(r+h)=2\Pi*2,5(2,5+\frac{5\sqrt{3} }{3})=5\Pi*2,5+5\Pi*\frac{5\sqrt{3} }{3}=12,5\Pi+\frac{25\sqrt{3}\Pi }{3}}\)
rozumiem, że 5 to średnica podstawy, więc promień r=5:2=2,5
Narysuj sobie walec i obie średnice podstawy, prostokąt który powstanie, to nasz przekrój. Narysuj też przekatną tego prostokąta i zaznacz kąt między średnicą a przekątną tego prostokąta.
Wtedy z funkcji trygonometrycznych mamy:
\(\displaystyle{ \frac{h}{5}=tg 30 ^{o}= \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{5}=\frac{ \sqrt{3} }{3} \Rightarrow h= \frac{5\sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ V=\Pi r ^{2}h =\Pi (2,5) ^{2}* \frac{5\sqrt{3} }{3}= \frac{31,25\Pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ P=2 \Pi r(r+h)=2\Pi*2,5(2,5+\frac{5\sqrt{3} }{3})=5\Pi*2,5+5\Pi*\frac{5\sqrt{3} }{3}=12,5\Pi+\frac{25\sqrt{3}\Pi }{3}}\)