Cosinus kąta dwuściennego pomiędzy ścianami dwunastośc. for.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
kenser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 27 lis 2010, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Cosinus kąta dwuściennego pomiędzy ścianami dwunastośc. for.

Post autor: kenser »

Hej!
Proszę o pomoc z takim zadaniem:

Oblicz cosinus kąta dwuściennego pomiędzy dwoma sąsiednimi ścianami dwunastościanu foremnego.
-- 6 maja 2011, o 19:52 --Można wykorzystać fakt, że dwunastościan da się opisać na sześcianie. Obliczyć wysokość "daszków". Tylko nie wiem jak
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Cosinus kąta dwuściennego pomiędzy ścianami dwunastośc. for.

Post autor: anna_ »



\(\displaystyle{ a}\) - krawędź dwunastościanu
\(\displaystyle{ b}\) - krawędź sześcianu (jest równa przekątnej pięciokąta- to ta czerowna linia)

Z twierdzenia cosinusów:
\(\displaystyle{ b^2=a^2+a^2-2 \cdot a \cdot a \cdot cos108^o}\)
\(\displaystyle{ b^2= a^2\frac{ \sqrt{5}+3 }{2}}\)

Wysokość trapezu \(\displaystyle{ h}\) (tego, którego krótszą podstawą jest bok pięciokata, a dłuższą przekątna pieciokata)
\(\displaystyle{ h^2=a^2-( \frac{b-a}{2} )^2}\)
\(\displaystyle{ h^2= a^2\frac{ \sqrt{5}+5 }{8}}\)

Szukany kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), to kąt między wysokościami tych dwóch trapezów
cosinus szukanego kąta z twierdzenia cosinusów dla trójkąta o bokach: \(\displaystyle{ h,h,b}\) (to ten trójkąt o białych bokach)
\(\displaystyle{ b^2=h^2+h^2-2 \cdot h \cdot h \cdot cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ b^2=2h^2-2 h^2\cdot cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{2h^2-b^2}{2h^2}}\)

\(\displaystyle{ \cos\alpha= 1- \frac{b^2}{2h^2}}\)

\(\displaystyle{ \cos\alpha= 1- \frac{a^2\frac{ \sqrt{5}+3 }{2}}{2 \cdot a^2\frac{ \sqrt{5}+5 }{8}}}\)

\(\displaystyle{ \cos\alpha=- \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
ODPOWIEDZ