Cosinus kąta dwuściennego pomiędzy ścianami ośmiościanu for.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
kenser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 27 lis 2010, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Cosinus kąta dwuściennego pomiędzy ścianami ośmiościanu for.

Post autor: kenser »

Hej!
Proszę o pomoc z takim zadaniem:

Oblicz kosinus kąta dwuściennego pomiędzy dwoma sąsiednimi ścianami ośmiościanu foremnego.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Cosinus kąta dwuściennego pomiędzy ścianami ośmiościanu for.

Post autor: Lbubsazob »

Wsadzam tu rysunek, ale nawet na rysunku tego tak dobrze nie widać.


W każdym razie podstawą tego trójkąta, który ma przy wierzchołku kąt dwuścienny, jest przekątna kwadratu o boku \(\displaystyle{ a}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest krawędzią ośmiościanu (ten ośmiościan składa się z 2 ostrosłupów prawidłowych czworokątnych o wszystkich równych krawędziach). Wysokość trójkąta równobocznego - ściany bocznej to oczywiście \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt3}{2}}\), więc jedziemy z cosinusów:
\(\displaystyle{ \left( a\sqrt2\right)^2=2\left( \frac{a\sqrt3}{2} \right)^2-2\left( \frac{a\sqrt3}{2} \right)^2\cos\alpha \\
\cos\alpha=- \frac{1}{3}}\)
ODPOWIEDZ