Półkole o promieniu 6cm zwinięto w powierzcznię boczną ...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
marekmarecki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 maja 2011, o 12:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Półkole o promieniu 6cm zwinięto w powierzcznię boczną ...

Post autor: marekmarecki »

Albo takie

Półkole o promieniu 6cm zwinięto w powierzchnię boczną stożka.Oblicz objętość tego stożka.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Półkole o promieniu 6cm zwinięto w powierzcznię boczną ...

Post autor: piasek101 »

Zakrzywiona część obwodu półkola będzie obwodem podstawy stożka.
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Półkole o promieniu 6cm zwinięto w powierzcznię boczną ...

Post autor: aniu_ta »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 2 \pi l=2 \pi r \Rightarrow r= \frac{1}{2} l}\)

mamy trójkąt specyficzny 30 60 90, znajdź teraz wysokość stożka
marekmarecki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 maja 2011, o 12:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Półkole o promieniu 6cm zwinięto w powierzcznię boczną ...

Post autor: marekmarecki »

aniu_ta pisze:\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 2 \pi l=2 \pi r \Rightarrow r= \frac{1}{2} l}\)

mamy trójkąt specyficzny 30 60 90, znajdź teraz wysokość stożka

jednak jestem cieniakiem,jesli chodzi o matematyke
rozumiem ze to jest wzor
jak mam znalezc h
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Półkole o promieniu 6cm zwinięto w powierzcznię boczną ...

Post autor: piasek101 »

Np z Pitagorasa.
marekmarecki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 maja 2011, o 12:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Półkole o promieniu 6cm zwinięto w powierzcznię boczną ...

Post autor: marekmarecki »

piasek101 pisze:Np z Pitagorasa.

damn,no tak masz racje...
dziekowa man !-- 3 maja 2011, o 13:26 --
marekmarecki pisze:
aniu_ta pisze:\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 2 \pi l=2 \pi r \Rightarrow r= \frac{1}{2} l}\)

mamy trójkąt specyficzny 30 60 90, znajdź teraz wysokość stożka

jednak jestem cieniakiem,jesli chodzi o matematyke
rozumiem ze to jest wzor
jak mam znalezc h

Droga Aniu,a co w tym wzorze oznacza l
ODPOWIEDZ