Witam wszystkich i proszę o pomoc,moze nie tyle w rozwiązaniu,ale jakie wzory musze znac i czym sie kierowac podczas rozwiązania takiego zadania:
Oblicz \(\displaystyle{ P_p}\) oraz objetosc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,którego krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}cm}\) a sciana boczna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 60 ^{\circ}}\)
Oblicz Pp o objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 maja 2011, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Oblicz Pp o objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
Ostatnio zmieniony 3 maja 2011, o 13:01 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Oblicz Pp o objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} Pp H}\)
podstawa to kwadrat, masz bok więc łatwo wyliczysz \(\displaystyle{ Pp}\) (pole podstawy)
wysokość obliczysz korzystając z zależności w trójkącie o kątach 30,60 i 90 stopni
podstawa to kwadrat, masz bok więc łatwo wyliczysz \(\displaystyle{ Pp}\) (pole podstawy)
wysokość obliczysz korzystając z zależności w trójkącie o kątach 30,60 i 90 stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 maja 2011, o 12:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Oblicz Pp o objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
Dziekuje za pomoc i szybka odpowiedz...
jesli mozesz to zobacz moj drugi post z ostrosłupem...pzdrw-- 3 maja 2011, o 13:12 --
ok rozumiem,
mam zaleglosc wiec mozesz mi napisac mniej wiecej o tej zaleznosc ...
jesli mozesz to zobacz moj drugi post z ostrosłupem...pzdrw-- 3 maja 2011, o 13:12 --
alfgordon pisze:\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} Pp H}\)
podstawa to kwadrat, masz bok więc łatwo wyliczysz \(\displaystyle{ Pp}\) (pole podstawy)
wysokość obliczysz korzystając z zależności w trójkącie o kątach 30,60 i 90 stopni
ok rozumiem,
mam zaleglosc wiec mozesz mi napisac mniej wiecej o tej zaleznosc ...