Oblicz długość przekątnej graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 82 razy
Oblicz długość przekątnej graniastosłupa
Oblicz długosć przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego korzystając z podanych informacji.
Przekątna podstawy tworzy z przekątną graniastosłupa kąt 30 stopni. Krawędź podstawy wynosi 2.
Po rozwiązaniu wyszło mi , że przekątna wynosi pierwiastek z 10. Czy to jest dobrze? Proszę o pomoc.
Przekątna podstawy tworzy z przekątną graniastosłupa kąt 30 stopni. Krawędź podstawy wynosi 2.
Po rozwiązaniu wyszło mi , że przekątna wynosi pierwiastek z 10. Czy to jest dobrze? Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 82 razy
Oblicz długość przekątnej graniastosłupa
Dzięki, a jeśli kąt nachylenia tej przekatnej do płaszczyzny podstawy ma miare 30 stopni, to bedzie tak samo?
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 82 razy
Oblicz długość przekątnej graniastosłupa
Dzięki , ale nie powinno wyjsć 2 pierwiastek z 8? Bo dlugosc przekątnej podstawy można obliczyć z Pitagorasa i wtedy wyjdzie pierwiastek z 8. Przeciwprostokątna musi być 2 razy dłuzsza , więc powinno być 2 pierwiastek z 8 ? Czy to jest dobrze?
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Oblicz długość przekątnej graniastosłupa
tylko że przekątna podstawy równa: \(\displaystyle{ \sqrt{8} =2\sqrt{2}}\) leży naprzeciwko 60stopni a nie 30...
źle korzystasz z zależności w trójkącie o kątach 30,60 i 90 stopni
źle korzystasz z zależności w trójkącie o kątach 30,60 i 90 stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 82 razy
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Oblicz długość przekątnej graniastosłupa
więc \(\displaystyle{ a\sqrt{3}=2\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{2\sqrt{6}}{3}}\)
więc przekątna graniastosłupa wynosi: \(\displaystyle{ 2a=\frac{4\sqrt{6}}{3}}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{2\sqrt{6}}{3}}\)
więc przekątna graniastosłupa wynosi: \(\displaystyle{ 2a=\frac{4\sqrt{6}}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 82 razy
Oblicz długość przekątnej graniastosłupa
a dlaczego jest 2 pierwiastek z 2? moim zdaniem powinno wyjsć ostatecznie 2 pierwiastek z 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 82 razy
Oblicz długość przekątnej graniastosłupa
Liczyłeś z cosinus-a? Jeśli tak , to jeszcze nie mialem tego.
Nie maiłem też właśnści trygo.
dlaczego tam trzeba podzielić przez 3? bo tego nie rozumiem...
Nie maiłem też właśnści trygo.
dlaczego tam trzeba podzielić przez 3? bo tego nie rozumiem...
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Oblicz długość przekątnej graniastosłupa
Z zadania wynika, że krawędź podstawy ma 2. Przekątna podstawy jest nachylona do przekątnej graniastosłupa pod kątem 30*. Więc: Wzóra na przekątną kwadratu(jest przecież w podstawie):
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2} \rightarrow d=2 \sqrt{2}}\)
teraz wyobraź sobie trójkąt o kątach 30, 60 i 90, gdzie jednym bokiem jest przekątna podstawy, drugim przekątna bryły i trzecim wysokość bryły. Przekątna podstawy to \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\), a w zależności boków w takim trójkącie wynika, że jest to \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\), jeśli prza \(\displaystyle{ a}\) oznaczymy wysokość bryły.
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=2 \sqrt{2} \rightarrow a= \frac{2 \sqrt{2} }{ \sqrt{3} }= \frac{2 \sqrt{6} }{3}}\)
Ale przekątna bryły ma długośc 2a, więc: \(\displaystyle{ 2a= \frac{4 \sqrt{6} }{3}}\)
Pozdrawiam! -- 7 maja 2011, o 22:56 --Z zadania wynika, że krawędź podstawy ma 2. Przekątna podstawy jest nachylona do przekątnej graniastosłupa pod kątem 30*. Więc: Wzóra na przekątną kwadratu(jest przecież w podstawie):
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2} \rightarrow d=2 \sqrt{2}}\)
teraz wyobraź sobie trójkąt o kątach 30, 60 i 90, gdzie jednym bokiem jest przekątna podstawy, drugim przekątna bryły i trzecim wysokość bryły. Przekątna podstawy to \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\), a w zależności boków w takim trójkącie wynika, że jest to \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\), jeśli prza \(\displaystyle{ a}\) oznaczymy wysokość bryły.
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=2 \sqrt{2} \rightarrow a= \frac{2 \sqrt{2} }{ \sqrt{3} }= \frac{2 \sqrt{6} }{3}}\)
Ale przekątna bryły ma długośc 2a, więc: \(\displaystyle{ 2a= \frac{4 \sqrt{6} }{3}}\)
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2} \rightarrow d=2 \sqrt{2}}\)
teraz wyobraź sobie trójkąt o kątach 30, 60 i 90, gdzie jednym bokiem jest przekątna podstawy, drugim przekątna bryły i trzecim wysokość bryły. Przekątna podstawy to \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\), a w zależności boków w takim trójkącie wynika, że jest to \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\), jeśli prza \(\displaystyle{ a}\) oznaczymy wysokość bryły.
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=2 \sqrt{2} \rightarrow a= \frac{2 \sqrt{2} }{ \sqrt{3} }= \frac{2 \sqrt{6} }{3}}\)
Ale przekątna bryły ma długośc 2a, więc: \(\displaystyle{ 2a= \frac{4 \sqrt{6} }{3}}\)
Pozdrawiam! -- 7 maja 2011, o 22:56 --Z zadania wynika, że krawędź podstawy ma 2. Przekątna podstawy jest nachylona do przekątnej graniastosłupa pod kątem 30*. Więc: Wzóra na przekątną kwadratu(jest przecież w podstawie):
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2} \rightarrow d=2 \sqrt{2}}\)
teraz wyobraź sobie trójkąt o kątach 30, 60 i 90, gdzie jednym bokiem jest przekątna podstawy, drugim przekątna bryły i trzecim wysokość bryły. Przekątna podstawy to \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\), a w zależności boków w takim trójkącie wynika, że jest to \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\), jeśli prza \(\displaystyle{ a}\) oznaczymy wysokość bryły.
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=2 \sqrt{2} \rightarrow a= \frac{2 \sqrt{2} }{ \sqrt{3} }= \frac{2 \sqrt{6} }{3}}\)
Ale przekątna bryły ma długośc 2a, więc: \(\displaystyle{ 2a= \frac{4 \sqrt{6} }{3}}\)
Pozdrawiam!