[1] Oblicz objętość kuli o średnicy 8 cm .
Bardzo proszę o rozwiązanie .
Średnica Kuli
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Średnica Kuli
\(\displaystyle{ d=8cm}\)
czyli promień \(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}d=4cm}\)
I teraz korzystasz ze wzoru na objętość kuli:
\(\displaystyle{ V = \frac{4}{3} \pi r ^{3}}\)
czyli promień \(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}d=4cm}\)
I teraz korzystasz ze wzoru na objętość kuli:
\(\displaystyle{ V = \frac{4}{3} \pi r ^{3}}\)